Zoeken in deze blog

Olijfolie ´Made in Italy´



Op 17 januari is in Italië een nieuwe wet van kracht geworden rondom de etikettering van olijfolie. Op vergine en extravergine olijfolie die in Italie gebotteld wordt, zal aangegeven moeten worden uit welk land de olijven afkomstig zijn. Kortom op het etiket is straks te zien of de olijven in je fles Italiaanse olijfolie afkomstig zijn uit Italië, of uit andere landen.

Want niet alle Italiaanse olijfolie is geperst uit Italiaanse olijven. In bijna de helft van de olijfolie zijn ook olijven uit andere landen verwerkt. Met name uit Spanje, Tunesie en Griekenland. Een trend die alleen maar sterker dreigt te worden. Want in de eerste negen maanden van 2007 nam de productie van olijven in Italië af met zo´n 15% terwijl de import van olijven met zo´n 25% toenam.

Een goede zaak deze nieuwe wet. Het wil dus niet zeggen dat er straks in Italiaanse olijfolie alleen nog maar Italiaanse olijven zitten. Maar voor wie echt ´Made in Italy´ wil is straks een blik op het etiket voldoende om de herkomst van de olijven te zien. Althans als over 18 maanden alle flessen die voor 17 januari 2008 van een etiket zijn voorzien uit de schappen verdwenen moeten zijn.

Geen opmerkingen: