Zoeken in deze blog

Lardo di Colonnata

Alles wat met vet en spek te maken heeft is lange tijd uit de gratie geweest. Maar langzamerhand komen we tot inkeer en beseffen dat het best meevalt met de gezondheisdrisico´s van dierlijke vetten. En dus zie je in restaurants ook regelmatig Lardo di Colonnata in gerechten. En terecht. Ik heb op aRRigOO al een aantal keren een recept met dit heerlijke spek gegeven, waaronder mijn favoriet met radicchio. Dit spek wordt geruime tijd gerijpt in marmeren kuipen (Colonnata ligt niet voor niets vlak bij Carrara, waar het beroemde witte marmer vandaan komt). Dit rijpen gebeurt in het gezelschap van knoflook, rozemarijn, zwarte peper en een aantal kruiden uit deze Toscaanse regio. Zes maanden duurt deze rijping. En het resultaat laat zich in niets vergelijken met andere speksoorten. Helaas ben ik het in Nederland nog nergens tegengekomen, maar als we in Toscane zijn of in Rome in de Via Cola Di Rienzo kopen we graag wat van deze heerlijke lardo. Wil je meer weten over dit product dan is de website van de Lardo di Colonnate IGP een bron van informatie. En mocht je op de derde zondag na Ferragosta (Maria Hemelvaart, 15 augustus) in Toscane zijn, dan zou ik zeker de jaarlijke Sagra di Lardo di Colonnata niet overslaan.

1 opmerking:

Anoniem zei

Mijn trateur Marten van caulile
(ik weet niet of de schrijf wijze juist is) Haarlemerstraat amsterdam t/o de kerk heeft lardo standaard in huis
vr groet hagadehaan@hotmail.com