Zoeken in deze blog

Fior di sale

Zout is heel gewoon, het zit immers in allerlei voedingsmiddelen. Maar zout kan ook iets heel bijzonders zijn. Er is de laatste tijd veel geschreven over allerlei soorten zout. En in Napels was er vorig jaar zelfs een tentoonstelling over zout, il SaltExpó di Napoli. Met rood zout uit Hawaii, roze zout uit de Himalaya en zelfs pikzwart zout. En Gambero Rosso gaf er een boek over uit. Zelf gebruik ik regelmatig Fior di Sale (of op zijn Frans Fleur du Sel) Fior di Sale wordt verkregen bij de fabricage van zeezout uit zeewater. De bovenste laag zout die onstaat heeft een andere structuur, is fijner en korreliger, dan de rest van het zout. Is het alleen de consistentie? Of toch ook de smaak? Proeven hebben uitgewezen dat je geen verschil kan proeven tussen Fior di Sale en gewoon zeezout wanneer je het in water oplost. Maar ik moet zeggen wanneer ik die fijne korrels proef in een salade of op een gekookt eitje, dan geef ik toch echt de voorkeur aan Fior di Sale. Bijvoorbeeld uit Cervia in Emilia-Romagna, waar de zoutparken aan de Adriatische kust te vinden zijn.

1 opmerking:

Unknown zei

Heb je enig idee waar ik dit zout kan kopen? Zelf woon ik in het GOOI

Dank,
marianne Oud