Zoeken in deze blog

Bagna Caûda

“Bagna Caûda” betekent letterlijk “warm bad” en is een voorgerecht uit het noorden van Italië. Je neemt de meest verse groente die je kunt krijgen, je snijd ze in handzame hapjes en je dipt ze rauw in een heerlijk sausje (het warme bad).

Ingrediënten
100 gram roomboter
3 deciliter olijfolie
6 tenen knoflook
1 blikje ansjovis
zout en peper
Groenten (bleekselderij, wortels, rode en gele paprika, champignons, lente-uitjes, bloemkoolroosjes)

Voorbereiding
Maak de groente schoon, en snijd deze in hapklare stukjes. Verdeel ze over verschillende schaaltjes of bordjes.
Pel de knoflook, en plet de tenen enigszins door de vlakke kant van een groot mes er op te leggen, en daar een tik op te geven.
Doe de olie en de boter met de knoflook in een steelpan, en laat dit op een laag vuur langzaam warm worden. Af en toe roeren. De knoflook mag niet kleuren (als de knoflook bruin wordt dan uit de pan halen, dat smaakt namelijk bitter). Ansjovis toevoegen, en laten pruttelen tot de ansjovis gesmolten is. Peper uit de molen toevoegen. Saus warm houden.
Afwerking
Haal de tenen knoflook uit de saus, en verdeel de saus over verschillende bakjes. Serveren met stokbrood.

Wijntip
Schenk hierbij een lichte, frisse witte wijn. Bijvoorbeeld een Orvieto. Ook een lichte, goedgekoelde rosé smaakt hier prima bij.

Geen opmerkingen: