Zoeken in deze blog

Gorgonzola ijs met tarte tatin van peer

Ik had al heel lang eens Gorgonzola ijs willen maken. Eigenlijk al sinds ik bij Il Gelato in de wijk EUR in Rome (die deze op het menu heeft) voor een gesloten deur stond. En het dus nooit kon proeven. In het meest recente boek van Gordon Ramsay (Three Star Chef) kwam ik het weer tegen. En daar in de combinatie met een perentaartje. Het smaakte zo heerlijk, dat ik vergeten ben een foto maken!

Ingredienten
250 ml slagroom
250 ml volle melk
100 gram Gorgonzola Dolce
250 gram suiker
3 eidooiers
250 gram korstdeeg (gelijke delen suiker, boter en bloem; snufje zout en een eitje)
3 peren


Bereiding
Verwarm de melk en de slagroom (niet laten koken) ; klop de eidooiers met 150 gram suiker. Klop het roommengsel er door. Zachtjes verwarmen. Blijf goed roeren. Laat de Gorgonzola in dit mengsel smelten. Laat het mengsel afkoelen en doe het vervolgens in de ijsmachine.

Verwarm de over op 180 graden. Schil de peer en snijd die in stukjes. Laat in een koekenpan 100 gram suiker met een klein beetje water carameliseren. Als de suiker lichtbruin is voeg dan de stukjes peer toe. Laat op hoog vuur carameliseren. Doe de peer in een siliconen bakvorm. Rol het deeg uit en leg dat er overheen. Bak het geheel ongeveer 30 minuten (of tot het deeg mooi gekleurd is) in de oven. Keer de taart om en laat deze even afkoelen.

Serveer een punt van de taart met daarnaast een bolletje Gorgonzola ijs.

Geen opmerkingen: