Zoeken in deze blog

Gezouten caramelijs met lavendel macaron

De combinatie van caramelijs en zout is niet heel voor de handliggend, maar als ´salted caramel´ ben ik het recept al een aantal keer tegengekomen. Dus een reden om het eens zelf te gaan maken. Bij het ijs aten we amandel macaronen.

Ingrediënten
250 ml. slagroom
250 ml. volle melk
Vanillestokje
4 eidooiers
1 theelepel Fior di Sale (of gewoon zeezout)
2 eiwitten
175 gram suiker
Handje ongeroosterde amandelen, zo fijn mogelijk gemaakt (blender)
Gedroogde lavendelbloempjes

Bereiding
Doe 125 gram suiker met een beetje water in de pan en laat het langzaam carameliseren. Pas op dat je niet roert, want dan maak je weer suiker van de caramel. Laat in een andere pan de slagroom en de melk met de vanille (uit het stokje schrapen, maar doe ook het hele stokje in de pan) langzaam warm worden.

Klop ondertussen de eiwitten stijf, voeg de amandel en de rest van de suiker toe. Doe dit in papieren vormpjes (of spuit het op bakpapier) en laat het een halfuurtje drogen. Strooi er de lavendel over en zet het in een voorverwarmde oven (plm. 90 graden) todat het voldoende opgestijfd is. Dat kan wel een uurtje of wat langer duren, afhankelijk van de dikte.

Als de caramel mooi gekleurd is, voeg dan de helft van het roommengsel toe (vanillestokje er uit halen). Pas wel op dit kan flink spetteren. Roer het er goed doorheen, en voeg vervolgens de rest het roommengsel toe. Roer dit goed. Klop de eidooiers. Giet de caramel er bij en mix het goed. Doe het terug in de pan en verwarm het tot 80 graden Celsius. Laat het mengsel afkoelen, en doe het dan in de ijsmachine. Als het in de ijsmachine bijna stijf is, doe dan het zeezout er bij,

Serveer het ijs met de macaron ernaast, of als de macaron erg goed gelukt is, kun je het ook als een wafeltje serveren.

Geen opmerkingen: