Zoeken in deze blog

Porchetta a casa

Heel veel dingen kun je zelf maken. Maar porchetta is lastig. Een heel varken grillen, althans een kleintje van zo'n 50 kg, zoals ze dat in Umbiƫ (waar porchetta oorspronkelijk vandaan komt) en ook Lazio veel doen, lukt niet in de achtertuin. En dat is jammer, want ik vind zo'n stukje van dat kruidige, gegrilde varkensvlees altijd heerlijk. Maar varkensvlees op de barbecue grillen kan altijd. Dan maar een paar kilo minder. Ik maakte dit recept met een stuk varkensfilet van zo'n 3 kg. Maar ook met spareribs of zelfs speklapjes kan het prima.

Maak (bij voorkeur in de vijzel) een marinade van een paar eetlepels venkelzaad, een takje rozemarijn (alleen de blaadjes), een paar gedroogde rode pepers, een paar tenen knoflook, zout, peper, wat olijfolie en een scheutje rode wijnazijn (of een lekkere kruidenazijn). Een paar blaadjes salie of wat laurierblad toevoegen kan ook prima. Besmeer het vlees met de marinade, en laat het 1 of 2 uur marineren.

Vervolgens het vlees grillen op de barbecue. De varkensfilet had ik opgebonden en aan het draaispit van de barbecue gegaard. En het resultaat lijkt best op porchetta, maar wel van bescheiden proporties.

Geen opmerkingen: