Zoeken in deze blog

Carbonara day

17 januari is in Italiƫ uitgeroepen tot de dag van Pasta Carbonara ofwel 'Carbonara-day' Op deze dag zetten chefkoks Pasta Carbonara (traditioneel meestal Spaghetti Carbonara) op het menu. De naam Carbonara is afkomstig van de houtskoolbranders uit de Abruzzen die dit gercht regelmatig zouden bereiden. En het is inderdaad een gerecht dat zeer geschikt is voor wie fysiek zware arbeid moet verrichten.

Kook 500 gram spaghetti. Snijd ondertussen 200 gram Guanciale (kinnebakspek) of eventueel pancetta in blokjes. Bak deze blokjes aan in wat olijfolie. Doe in een kom 5 eieren en 200 gram geraspte Pecorino. Voeg er flink wat versgemalen peper aan toe. Voeg de spaghetti als deze 'al dente' is toe aan de blokjes Guanciale. Haal de pan van het vuur en roer dan het ei-pecorino mengsel er door. Meteen opdienen, eventueel nog wat zwarte peper erover malen.

Dit is het basisrecept. Je ziet allerlei varianten, met room, met uien, met knoflook. Maar ook veel discussies over wat wel en niet mag. Persoonlijk zou ik niet zo snel room toevoegen (de ei maakt het voldoende romig). Maar een uitje of een teentje knoflook vind ik zo gek nog niet. Misschien op andere dagen dan Carbonara-day?

Geen opmerkingen: