Het is altijd lekker de maaltijd te beginnen met kleine hapjes en smeerseltjes. De intense smaak van gedroogde tomaten geeft je zelfs op een koude dag nog een zomers gevoel. Deze tapenade smaakt het lekkerst op vers stokbrood of geroosterde bruschetta. Het is ook best leuk om zelf tomaten te drogen. Onder het recept staat hoe je dit moet doen.
Ingrediƫnten
Gedroogde tomaten of tomaten op olie (een stuk of 10)
Scheut olijfolie
Teentje knoflook
Fijngesneden rood pepertje (peperoncino)
Snufje tijm
Zwarte peper uit de molen
Bereiding
Doe alle ingrediƫnten in de keukenmachine. Laat deze een paar draaien (niet teveel, het moet niet te zalvig worden). Voeg nog wat olijfolie toe als het mengsel te droog is. Het moet goed smeerbaar zijn.
Zelf tomaten drogen
Zelf tomaten drogen kan ook. In de zon lukt dat niet in Nederland, maar in de oven wel. Warm de oven voor op ongeveer 80 graden Celsius. Snijd de tomaten doormidden (neem bij voorkeur Roma tomaten voor dit recept). Leg de tomaten op een ovenrooster. Bestrooi ze met wat zeezout en plaats het rooster in de oven. Het drogen duurt minimaal een uur of zes. Bewaar de tomaten daarna droog in een gesloten trommel, of doe ze met olijfolie in een pot.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten