Zoeken in deze blog

Gelato Meringa van San Crispino

San Crispino in de Via della Pannetteria (zijstraat van de via del Tritone, Metro Barberini) Volgens velen het lekkerste ijs van Rome. En deze zomer namen we (wederom) de proef op de som. Inderdaad heerlijk ijs en heel bijzondere smaken. Absolute toppers waren het Calvados ijs, het grapefruit ijs, het Passito ijs en de Gelato Meringa (ijs met stukjes meringue of eiwitschuim) De laatste hebben we thuis meteen geprobeerd na te maken. Hieronder het recept.

Ingredienten voor het ijs
6 eidooiers
0,5 liter slagroom
0,375 liter volle melk
200 gram witte basterdsuiker
Paar theelepels vanille suiker.

Ingredienten voor de meringue
6 eiwitten
250 gram witte basterdsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden. Klop de eiwitten met een mixer stijf, klop de suiker er door. Het moet een homogene witte massa worden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat, en spreid het eiwitmengel hier over uit. Zet het in de oven en laat het ‘drogen’. Dat duurt ongeveer drie kwartier. Het mag wel een beetje zacht van binnen zijn, maar niet vloeibaar. Laat het afkoelen. Verbrokkel dit schuim, en laat het in de vriezer koud worden.

Maak intussen het ijs. Klop met een mixer het eigeel met de suiker en de vanille suiker tot een witte massa. Klop de melk door dit mengsel. Klop de slagroom stijf en meng deze door het andere mengsel. Doe het geheel in een bak in de vriezer. Meng het de eerste uren elke 20 minuten dooreen, om het mengsel homogeen te houden (en de vorming van ijskristallen en harde stukjes te voorkomen). Beter nog is het in een ijsmachine te mengen, als je daarover beschikt. Als het mengsel enigszins stevig begint te worden kan het eiwitschuim er door worden gemengd.

Dit ijs is het lekkers wanneer het niet te hard is. Dus haal het een tijdje voor consumptie uit de vriezer. Wij vonden het bijna net zo lekker als het ijs van San Crispino. Bijna, want de sfeer van een straatje in Rome hebben we niet na kunnen maken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hey, ik heb de San Crispino nog opgenomen in een lijst met adressen bij een artikel over Rome.
Volgende keer dat je in Rome bent moet je de metro eens pakken naar Re di Rome, vlak naast het metrostation is een ijstent die ik eigenlijk nog beter vond dan bovenstaande. Als je ervoor staat zou je het niet zeggen, zo klein onchique als het eruit ziet, maar de hoeveelheden mensen binnen zijn een redelijke indicatie.
Artikel staat niet op mijn blog, maar op Koken & Zo. De link is te lang om hier in te zetten, dus dat doe ik maar niet.