Zoeken in deze blog

Caffè

Koffie speelt in het dagelijkse leven van de Italianen een belangrijke rol. In Italië wordt die koffie meestal niet thuis gedronken, maar even snel, staand in een bar. Ik vind de koffie in Italië meestal erg lekker, bij de gemiddelde bar (of zelfs benzinepomp) is de koffie beter te drinken dan in een Nederlands sterrenrestaurant. Dus zijn we in Nederland aangewezen op het zelf maken van die goede koffie.

Sinds kort beschik ik over een fantastisch espresso apparaat, de Rancilio Sylvia, en een professionele koffiemolen (Demoka), en lukt het me om thuis de Italiaanse koffie te evenaren. Voor wie ook aan de slag wil, een paar tips en ervaringen.

Als je goede koffie wilt maken, dan is zelf malen met een goede molen absoluut noodzakelijk. Gemalen koffie die je koopt is meestal te grof, en verliest enige uren na het opnenen van het blik of het pak de meeste smaak. Een goede koffiemolen is prijzig (plm. € 200) maar alleszins de moeite waard.

Er is een simpele manier om te bepalen of de maling juist is. De juiste hoeveelheid koffie moet in 25 - 30 seconden doorlopen. Gaat het sneller dan worden de juiste smaken niet afgegeven. Duurt het langer, dan worden er bittere smaakstoffen afgegeven. Per kopje gebruik je ongeveer 7 gram gemalen koffie. Deze tijdseenheid geldt altijd, dus ook de dubbele hoeveelheid koffie bij een piston voor 2 kopjes moet een doorlooptijd van 25 - 30 seconde hebben.

Papier zorgt er voor dat de vetten, die voor het smaaktransport zorgen, achterblijven. Hollandse filters, maar ook Senseo´s zijn daarmee gediskwalificeerd als het om een goede koffie gaat.

Melk opschuimen is een kwestie van oefenen. Er zijn speciale melkschuimers waarmee je bv. in de magnetron een heel aardig schuim krijgt (met magere melk). Maar als je de slag eenmaal te pakken hebt, gaat er niets boven echt opschuimen (van volle melk) met het stoompijpje. Daar zal ik nog eens een apart item over maken.

Voor de compleetheid nog even de belangrijkste verschijningsvormen van koffie op een rij:

Caffè
Dat is wat wij een espresso noemen. Een klein kopje, voor de helft gevuld (of meer zuidelijk in Italië voor een derde) met sterke koffie.

Ristretto
Dezelfde hoeveelheid koffie. Maar de helft aan water. Ofwel een kleine bodem koffie in een klein kopje.

Cappuccino
De hoeveelheid koffie van een caffè, aangevuld met opgeschuimde melk. In Italië overigens voornamelijk een ontbijtdrank. Wie dit na 11:00 ´s ochtends (of nog erger na de maaltijd) bestelt, moet een toerist zijn.

Caffè Macchiato
Letterlijk ´bevlekte koffie´, ofwel een espresso met een klein vlekje opgeschuimde melk.

Natuurlijk zijn er nog veel meer varianten, zoals Caffè Freddo (koude koffie, al dan niet met ijsklontjes), Caffè Latte (koffie verkeerd) en Latte Macchiato (een glas opgeschuimde melk met een vlekje koffie)

Geen opmerkingen: