Zoeken in deze blog

Tortelloni al Porcini

De namen van gevulde pasta zijn soms wat verwarrend. OK, tortellini is meestal klein, en wordt in een bouillon (al brodo) opgediend. Maar dan. Wanneer gaat de wat kleinere tortelli over in tortelloni. En daarnaast wordt ook de term ravioli gebruikt. Zeker voor restaurants is dat een hipper woord dan tortelli of tortelloni. Maar bij ravioli denk ik zelf toch een meer hoekige vorm. En dan liefst met kartelrandjes.

Ach, Italianen kunnen daar uren over discussieren. Een punt waar weinig discussie over is, is wat de lekkerste paddestoel is. Want dan wordt unaniem voor porcini ofwel eekhoorntjesbrood gestemd. Zelden zoveel eensgezindheid over een ingrediĆ«nt meegemaakt. Ik zag deze week de eerste porcini in de Nederlandse winkels. Maar door de hoge prijs (€ 4,95 per ons) vielen de meeste Italiaanse recepten (neem 500 gram porcini...) af. En zo ontstond deze tortelloni.

Ingrediƫnten
700 gram pastabloem
7 eieren
500 gram kalfsgehakt
1 kleine ui
1 teentje knoflook
handje (oud) broodkruim
100 gram porcini
50 gram versgeraspte parmigiano

500 gram tomaten

Bereiding
Maak van de bloem en de eieren een mooi pastadeeg. Laat dat een uurtje rusten bij kamertemperatuur. Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit dat in een eetlepel olijfolie. Voeg na enige tijd de gehakt toe, en als je het hebt een paar verse blaadjes majoraan. Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper. Voeg de fijngesneden porcini toe. Haal de pan van het vuur en voeg de broodkruim en de fijngeraspte parmezaanse kaas toe. Laat de vulling afkoelen.

Rol de pasta uit (6 of 7 stukken, stand 5 in de meeste pastamachines) Leg op enige afstand van elkaar een hoopje van de vulling. Maak het deeg rondom de vulling voorzichtih wat vochtig met water. Sla het deeg dubbel, en druk het goed aan. Druk nu (met een metalen serveerring, of een glas) de tortelloni uit het deeg. Leg ze op een met bloem bestoven dienblad. Je mag dit best een paar uur voordat je gaat eten doen.

Snijd de tomaten in stukjes. Verwarm een goede olijfolie en doe de tomaten er bij. Verwarm het op een laag vuur. De tomaten moeten niet koken, maar alleen wat opwarmen. Breng de saus op smaak met peper en zout. Kook de tortelloni in ruim water (een minuut of drie, vier is voldoende) en dien ze op met de tomatensaus.

Geen opmerkingen: